Välj en sida

De 30 personer som toppar CSR i Praktiken lista över de 100 personer som påverkar företagen mest 2012 har fått höga poäng när vi bedömt deras formella påverkan (befogenhet att ta beslut för förändring och i vilken grad beslutet påverkar svenska företag), informella påverkan (i vilken grad de påverkar andra informellt och hur stort nätverk de har) samt deras karisma (utstrålning kombinerat med trovärdighet i hållbarhetsfrågor). Nedan presenteras de i ordning.

För dig som vill låta dig påverkas av dem under året finns många av dem dessutom på twitter.

 • 1. Klas Eklund, författare och Senior Economist, SEB
  Med en unik förmåga att tolka samtiden för att göra prognoser om framtiden har Eklund rättvist fått allt fler fans, både hemma och utomlands. Hans senaste bok om hur Kina fungerar är en uppvisning i hans förmåga att förklara skeenden som påverkar världen på sätt som är enkelt att förstå utan att förenkla eller förlora i nyanser. Med en enda välskriven idéartikel i början av året satte han igång den diskussion om kapitalismens utmaningar som andra försökt sätta igång i flera år, vilket också visar på hans enorma påverkanskraft. Vi tippar att Sveriges motsvarighet till Tom Friedman är ett av de mest självklara valen som sommarpratare 2012 och därigenom kommer påverka ännu fler.
 • 2. Peter Norman, Finansmarknadsminister, Finansdepartementet
  Mannen med den buttra uppsynen har ett hjärta som klappar extra för hållbarhet och händer som agerar snarare än ligga stilla i knät. Med Norman som finansmarknadsminister har Finansdepartementet äntligen fått en chef som verkligen förstår hållbarhetsfrågorna. Äntligen är etik och hållbarhetsfrågor en del av både den statliga ägandepolitiken och finansmarknadspolitiken! Resultaten av de diskussionerna kommer börja märkas 2012, sanna våra ord.
 • 3. Katarina Pelin, Förvaltningsdirektör på Miljöförvaltningen, Malmö stad @katarinapelin
  Samtidigt som allt fler städer lyfter fram vikten av att tänka hållbarhet ser Pelin till att Malmö stad gör det andra bara pratar om. De tusentals stadsplanerare från hela världen som besöker Västra Hamnen för att se ett exempel på hållbarhet i praktiken kan inte räkna med att se Pelin där. Hon är snarare i stadsdelen Hyllie där hon är med och tar ett helhetsgrepp om energi, fastigheter och transporter som kommer göra stadsdelen till en av de mest hållbara i världen. Hon må vara en doldis i Sverige, men hennes påverkan syns på allt fler ställen.
 • 4. Gustav Fridolin, språkrör, Miljöpartiet – NY!
  Med boken Maskiner & Människor kom Fridolin oväntat ur garderoben som industrikramare 2011. Som ena halvan av ledarduon för Sveriges tredje största parti har han tagit rollen som landets skuggnäringsminister och någon som allt fler näringslivsföreträdare bokar luncher med. Med ett nytt grönt nätverk för personer som är intresserade av näringslivsfrågor får han allt större påverkan under året, trots pappaledigheten under andra halvåret.
 • 5. Monica Lingegård, VD, Samhall – NY!
  När säkerhetsföretagets G4S förra VD tillträdde som chef för Samhall 2011 restes det frågor om vilka kvalifikationer som gett henne jobbet. Idag är det tydligt att hennes förmåga att först lyssna och sedan peka var precis det bolaget behövde. Lingegårds förmåga att fokusera på vad folk kan, snarare än de inte kan, har givit Samhall både ökat självförtroende och en tydligare position på marknaden som företrädare för en hållbar syn på anställda. Som medlem i styrelsen av Svenskt Näringsliv och ny favoritlekkamrat till såväl arbetsmarknadsministern som arbetsförmedlingens VD har Lingegård förmåga att påverka ökat ännu mer.
 • 6. Johan Åkerblom, chef Business 4 Development, Sida – NY!
  Den timide mannen med de finurliga formuleringarna och den återhållna humorn är lätt att missa. Men faktum är Sidas nya strategi att slå följe med företag för att lösa samhällsproblem varit så framgångsrik att Åkerbloms avdelning är en av få på Sida som både växer och får mer resurser 2012. När företagare inser att man inte ska ge pengar till mikrolån bara för att en gammal företagsledare sitter i styrelsen är det allt fler som istället väljer att gå hand i hand med Åkerblom.
 • 7. Michael Wolf, VD, Swedbank – NY!
  I många fall är den med makt någon annan än den som påverkar, men på Swedbank är det en och samma person. För Wolf är hållbarhet inget annat än sunt förnuft och han är en av få företagsledare som otvunget kan tala om kopplingen till lönsamhet. Genom att ständigt tala om arbetet med att ge unga arbetslösa praktikplatser i banken och hos bankens kunder är han en av dem som påverkar andra företag mest under 2012. Wolf visar det inte bara är möjligt för företag att lösa samhällsproblem, men också lönsamt.
 • 8. Sofia Arkelsten, partisekreterare, Moderaterna @arkelsten
  Vi som saknar fler kvinnliga VD:ar i näringslivet kan glädjas åt att den mest lysande VDn i politiken är kvinna. Även om styrelseordförande Reinfeldt syns mycket är det Arkelsten som är boss på Moderaternas huvudkontor vid mynttorget och hennes förståelse för hållbarhetsfrågor är lika fundamental som utmaningarna företagen står inför på grund av dem. Arkelstens indirekta påverkan på hur kollegorna ska rösta, kulorna fördelas och klotet räddas är svår att överskatta.
 • 9. Leo Razzak, föreläsare – NY! @leorazzak
  För att våra någon med så lite respekt för auktoriteter är det förvånansvärt många auktoriteter som lyssnar på vad Razzak har att säga om att se mångfald ur ett affärsperspektiv. I samband med många framträdanden Razzak gör får supernätverkaren tillfälle att äta lunch eller middag med gubbar inom näringsliv och offentlig sektor och hans blandning av charm och allvar får dem att börja tänka annorlunda, en efter en.
 • 10. Sasja Beslik, VD Nordea Fonder
  Ett tecken på att hållbarhet håller på att bli mainstream i finansvärlden är det faktum att Nordea lämnade över sitt fondbolag i händerna på Beslik. Därmed fick Beslik lika starka ekonomiska resurser att påverka som hans åsikter alltid varit. Efter bara månader på jobbet började effekterna redan märkas. Nordea uppdaterade strategin, dumpade innehav, renodlade portföljen och har en mycket tuffare attityd mot sina innehav. ”Vi skiter i era hållbarhetsstrategier, visa oss era strategier för tillväxt i en hållbar värld”. Beslik har aldrig påverkat så mycket som han kommer göra 2012.
 • 11. Helena Helmersson, hållbarhetschef, H&M
  Med Helmersson vid rodret kommer den främsta kritiken mot H&M hållbarhetsarbete inifrån. och det är två saker som gör att hon får gehör; kritiken är konstruktiv och affärsmässig. Att H&M fortfarande får kritik utifrån har inte att göra med att man är dåliga, men att man är så långt före andra i modevärlden att man utgör ett populärt mål för pr-kåta aktivistgrupper. När hörde du senast talas om något med hållbarhetsförtecken från Zara, Gap, Lindex, Sisters eller Cubus? Nej, just det.
 • 12. Estelle Bernadotte, Arvprinsessa av Sverige – NY!
  En del kämpar ett helt liv för att komma fram till en plats där de kan påverka många, andra hamnar där från födseln. Förutom hertiginna av Östergötland kommer Estelle att påverka jämnårigas konsumtionsmönster från start. Men den inverkan som den nyfödda sessan har genom sitt val av mat, kläder eller hur hon och hennes miljömedvetna föräldrar agerar kommer påverka svenska företag när andra väljer att följa hennes exempel.
 • 13. Stina Billinger, Hållbarhetsstrateg, SPP & Storebrand @stinabillinger
  Det finns få saker som andas så mycket makt som att jobba med strategier på ett stort norskt pensionsbolag, men trots det verkar Billinger helt oberörd av nya jobbet. Billinger talar om ansvar för andra och aktieägare i samma andetag samt att säkerställa att Storebrand (och dotterbolaget SPP) agerar offensivt snarare än defensivt. Grunden för hennes förmåga att påverka andra ligger dock inte i att hon är lika ointresserad som oimponerad av makt, men att hon väljer att säga det som borde sägas, istället för det som förväntas sägas. Och sedan agerar därefter.
 • 14. Anna Ryott, Generalsekreterare, SOS Barnbyar @annaryott
  Med den nyvunna löpningsfantasten Ryott i ledningen drabbades SOS Barnbyar inte av den mjölksyra som många andra organisationer upplevde när företagen minskade sina bidrag krisåret 2011. Genom att få företag att inse att samhällsengagemang är ett långlopp, snarare än en kortdistans och genom att jobba med tydliga milstolpar längs vägen såg Ryott till att 2011 blev ett rekordår när det gäller företagsdonationer. Samtidigt som allt fler generalsekreterare upplever att avståndet fram till Ryott ökar, är det samtidigt allt fler företagsledare som tar rygg på henne när hon visar vägen.
 • 15. Emma Ihre, ansvarig för hållbart företagande, Enheten för ägarstyrning, Regeringskansliet
  Inför 2011 förutspådde vi att någon finansaktör skulle plocka över Ihre för att ge henne en utmaning som matchar hennes kunnande. Glädjande vann Regeringskansliet dragkampen. Med en blick på både samtiden och framtiden påverkar Ihre sedan ett knappt halvår hållbarhetsarbetet i 60 statliga bolag med ett börsvärde på 600 miljarder kronor.
 • 16. Stefan Krook, grundare, GoodCause
  Multientreprenörens senaste satsning handlar om att lära Sveriges största donatorer och stiftelser att sluta skänka pengar. I höstas arrangerade Krook ett lika ambitiöst som exklusivt seminarie på temat impact investing för att introducera begreppet och för att fler att tänka som investerare som satsar på projekt som både kan ge avkastning och göra samhällsnytta. Deltagarlistan sa allt – när Krook har nya idéer är det många påverkare som vill lyssna.
 • 17. Parul Sharma, debattör och senior CSR-rådgivare, Sandvik
  Efter att ha reformerat Sandviks inställning till CSR-frågor har Sharma tagit sig an en ännu större utmaning; att reformera det svenska näringslivets inställning i frågan. Förutom att allt fler konferenser lyfter fram henne som huvudtalare har positionen som ny krönikör på CSR i Praktiken har hon fått en ny plattform för att göra upp med den svenska självgodheten på CSR-området och samtidigt visa på lösningar.
 • 18. Lina Thomsgård, grundare, RättviseförmedlingenNY!  @linat
  Efter Veckans Affärers utnämning av Lina till en av årets Supertalanger 2012 skämtade honom om att hon skulle bli supertalangfull för att fira. En underskattad del av Thomsgårds förmåga att påverka andra är just hennes humor och hennes förmåga att se saker ur ett annat perspektiv. När Rättviseförmedlingen i år firar två år framstår den som ett av de viktigaste initiativen i Sverige för att lyfta fram all den kompetens som förtjänar en rättvis plats i samhället.
 • 19. Patrik Eriksson, kampanjchef, Greenpeace @PatrikEriksson
  Som en av de främsta soldaterna i Sverige i en armé av aktivister som finns över hela jorden var Eriksson med och bidrog till att både H&M lovade sluta använda kemikalier i sina kläder och att Barbie slutade skövla regnskog. Och då ska man komma ihåg att han fortfarande var ganska ny på jobbet.
 • 20. Lena Ek, miljöminister och Annie Lööf, näringsminister – NY! @lenaek, @annieloof
  Regeringens Piff och Puff har på ett drygt halvår bidragit till att Centerpartiet uppfattas som ett part som både har koll på mammon och miljö, inte antingen eller. Och medan företagarna står i kö för att bli impade av Annie Lööf har Ek låtit sig blivit informerad av hur läget är i Miljösverige och visat sig beredd att ompröva många beslut som tidigare tagit. Tillsammans delar dessa två kloka kvinnor en syn på att politiker måste vara ledare först och lagstiftare sedan, och att man genom dialog kan påverka mer än policies. och det kommer vi märka mer av 2012.
 • 21. Niclas Ihrén, Senior Advisor, Respect @nicihr
  På bara några år har Ihrén seglat upp som en av de främsta rådgivarna inom hållbarhet. Med nyfikenheten som ledstjärna och scoutvärderingar som kompass lotsar Ihrén företag av olika storlekar över det stormande hav som är vår föränderliga samtid.
 • 22. Jens Assur, fotograf/regissör
  Alla som mött Assur brukar förvånas över att han inte tar mer plats med tanke på de visioner han har. Den Sundance-belönade fotografen/regissören arbetar 2012 bland annat med en fotobok på temat mångfald och fördomar som han gör tillsammans med TV4 och Röda Korset och som ska fyllas med åttondeklassares egna bilder. Vad Assur räknat ut är att han därigenom kan påverka både en hel årskurs ungar, men också deras föräldrar som jobbar i näringslivet och deras förhållande till frågan.
 • 23. Magdalena Hermelin, insamling företag, Cancerfonden NY!
  Som ansvarig för Rosa Bandet har Hermelin utvecklat en insamlingsmaskin så effektiv att den ibland annat den här tidningen beskyllts för att vara för bra för Cancerfondens långsiktiga bästa. Med nya uppdraget att samla in pengar från företag har Hermelin bjudit såväl kritiker som stora donatorer på lunch och bett dem om råd hur de kan göra arbetet ännu bättre. Med ett sådant öppet förhållningssätt kan det bara gå uppåt 2012.
 • 24. Niclas Kjellström-Matseke, VD, Postkodlotteriet
  När Kjellström-Matseke pratat på ett CSR-seminarium förra året fick han en talande present – en brevkniv formad som en krokodil. För även om många inte gillar krokodilen som glufsat i sig stora delar av lotterimarknaden i Sverige är det svår att ignorera Kjellström-Matseke i den ankdam som är Hållbarhetsverige. Med en miljard i donerade medel och ett kontaktnät som är svårt att överblicka visar han hur företag kan användas som ett verktyg för att åstadkomma förändring i samhället och påverkar många.
 • 25. Steve Howard, hållbarhetschef, Ikea
  Med Howard som ny hållbarhetschef har Ikea äntligen fått en produkt som går hem i hela världen. Eller som vi skrev förra året ”Bordet HOWARD passar utmärkt i en koncernledningsgrupp eller i ett styrelserum men bör placeras mitt i rummet, snarare än som sideboard. Bordet är tillverkat på klimatsmartast vis och är till skillnad från andra liknande bord är HOWARD inte fanér, men tillverkat av solitt FSC-märkt trä.”
 • 26. Alice Bah Kuhnke, Hållbarhetschef, ÅF
  Det är inte konstigt att alla älskar Alice. Påläst och påstridig har hon gjort att ett av Sveriges största konsultföretag också är ett av landets främsta på hållbarhet, vilket får effekter i hela samhället. Bah Kuhnke brukar inte stanna så länge på varje ställe, men vi tror att jobbet fortfarande är för kul för att sluta.
 • 27. Martin Åhdal, VD, tankesmedjan Fores
  Under det gångna året har Fores gång på gång visat att de är den enda tankesmedja som på allvar förstår och driver hållbarhetsaspekterna i samhället. Det spelar ingen roll om det handlar om höstbudgeten eller om vilka markoekonomiska effekter som ett avtal i Durban skulle kunna ge – de tankar som formats i smedjan under Åhdal är den bästa rustning man kan ha för att möta framtiden.
 • 28. Anna Carlstedt och Göran Pettersson, ordförande och generalsekreterare, Forum för Frivilligt Socialt Arbete @AnnaCarlstedt 
  Att likna Forum vid den ideella sektorns motsvarighet till Svenskt Näringsliv fungerar allt sämre. För medan lobbyisterna i borgen på Storgatan defensivt försvarar näringslivet mot samhällets krav bygger Carlstedt och Pettersson broar till andra delar av samhället och lägger grunden för infrastruktur som ska hjälpa ideell sektor hjälpa samhället ännu mer. Först volontärer (Volontärbyrån), sen programvara (TechSoup) och nu senast talangförsörjning (Ideellajobb.se).
 • 29. Lisa Emelia Svensson, ambassadör med ansvar för CSR-frågor, Utrikesdepartementet – NY! @emelialisa
  Sveriges tidigare rätt självgoda inställning av att lära världen MR-frågor är som bortblåst sedan Svensson tillträdde. Istället för att peta på andras länders ömma punkter påverkar Svensson med sin internationella erfarenhet, sin globala horisont och sin stora förståelse för hur företag kan bidra till att förändra världen.
 • 30. Christian Åberg, rådgivare turistnäringen @zurf
  En av Sveriges snabbast växande branscher är turismnäringen som dessutom insett att hållbarhetssatsningar både är genvägen till högre marginaler och längre uthållighet. Med uppdrag från både företag, regioner och departement har Åberg på bara några år blivit en av de tyngsta experterna på området och som med sina kontakter på högsta politiska nivå i såväl Skottland som Nya Zeeland ser till att svenska företag inspireras av de allra bästa.

Klicka här för att fortsätta till plats 31-60 på listan.

För att gå till huvudsidan för 100 påverkarna 2012, klicka här. Om du vill diskutera listan, kommentera nedan, i vår grupp på LinkedIn eller tagga ditt tweet med #100paverkare