Välj en sida

De 30 personer som ligger i mitten av CSR i Praktikens lista över de 100 personer som påverkar företagen mest 2012 har fått höga poäng när vi bedömt deras formella påverkan (befogenhet att ta beslut för förändring och i vilken grad beslutet påverkar svenska företag), informella påverkan (i vilken grad de påverkar andra informellt och hur stort nätverk de har) samt deras karisma (utstrålning kombinerat med trovärdighet i hållbarhetsfrågor).

Observera att personerna på platserna 31-60 på listan presenteras utan inbördes ordning. För dig som vill låta dig påverkas av dem under året finns många av dem dessutom på twitter.

 • Lena Hök, chef Idéer för livet och chef samhällsansvar, Skandia – NY! @lenahok
  När hon upptäcker ett samhällsproblem som ligger inom lösningens räckhåll gör chefen för samhällsansvar skäl för sitt efternamn. Hennes vilja och förmåga att hitta lösningar som både gynnar Skandia och samhället inspirerar ledare i både koja och slott. Nästa steg på karriären blir VD-stolen.
 • Peder Michael Pruzan-Jørgensen, chef EMEA, BSR @pedermichael
  Europachefen för BSR, hållbarhetsvärldens motsvarighet till World Economic Forum, påminner alltmer om en toppdiplomat. Med sin mjuka stil och vassa analyser är det alltfler företagsledare i Sverige som förlitar sig på Pruzan-Jørgensen och hans kollegor för att förstå hur näringslivets förutsättningar förändras.
 • Per Grankvist, redaktör och författare, Bonnier Tidskrifter @pergrankvist
  Var infallen kommer ifrån är oklart. Att förklara CSR genom diskutera Beethovens femma eller att utgå från Tranströmers dikter i analysen av toppmötet i Durban låter irrelevant men resultatet blir på något konstigt sätt ändå relevant när Grankvist analyserar tidens händelser. När han i sommar lämnar Veckans Affärer tror vi att han följer Klas Eklund i fotspåren och blir sakkunnig i stadsrådsberedningen eller trendekonom på SEB.
 • Jonas Abrahamsson, VD, Eon – NY!
  Ett energibolag som satsar så mycket på att få kunderna att minska sin energiförbrukning är antingen inte kloka eller innovativa. Med Abrahamson vid ratten har Eon tagit täten och arbetar aktivt för att sälja mindre till fler, något man också tjänar mer på. Under 2012 sjösätter man projekt för att visualisera energiförbrukning i realtid i kundernas telefoner, något som kommer påverka många företags syn på energi.
 • Marianne Bogle, projektansvarig, CSR Sweden
  Sveriges främsta fru CSR syns allt oftare i Bryssel där hon som nytillträdd styrelseledamot av CSR Europes styrelse bidrar till att företag på hela kontinenten förstår mer av hur man kan kombinera hållbarhet och lönsamhet.
 • Mikael Horal, Ansvarig insamling donationer, Karolinska Institutet
  En av de mest professionella insamlarna i Sverige leder en grupp som samlat in över en miljard kronor de senaste åren. Hemligheten är enkel – de lyssnar mer än de pratar och de pitchar aldrig fördefinierade upplägg.
 • Camilla Wagner, ledarskapsredaktör, Veckans Affärer – NY! @camillawagner
  När det gäller synen på kvinnor i näringslivet finns det ingen som påverkar så många som Wagner. Med fast hand leder hon nätverk för alla de som någon gång varit mer Veckans Affärers listan över de 100 mäktigaste kvinnorna i näringslivet, och hennes insisterande på att det inte handlar om jämlikhet men om ledarskap har givit henne allt fler följare. Inte konstigt att Fredrik Reinfeldt ringde Wagner när David Cameron kom på besök och ville ha expertråd.
 • Andreas Lundgren, CSR-chef, IBM Sverige – NY!
  Med Lundgren har ett av världens mest innovativa bolag äntligen fått en CSR-ansvarig som förstår innovation och förmågan att kommunicera den. Under 2012 kommer IBMs arbete för en smartare planet att märkas även i Sverige, tack vare Lundgren.
 • Hanna Hallin, chef, tankesmedjan Sektor3 @hannahallin
  Med Hallin som chef har Sektor3 börjat tänka om mer än bara den ideella sektorn. Äldrevård, ungas arbetslöshet och förutsättningarna för samhällsentreprenörer är alla ämnen som Hallin fört fram i diskussionen senaste tiden och med tanke på reaktionerna är det uppenbart att hon påverka många.
 • Göran Persson, rådgivare, JKL
  Likt Fantomen håller Persson mest hus i djungeln, låt vara att den inte är Bengali, men utanför Flen. Men då och då lämnar han hemmet Övre Torp för att sitta i styrelsemöten eller rycker ut för att rädda företag som hamnat i nöd och behöver kloka råd. Det är omöjligt att inte låta sig påverkas av någon som både förstår miljöfrågor och som kan tala om dem med pondus.
 • Olle Blidholm, chef miljömanagement, WSP
  Med rekryteringen av Blidholm från Ikea förra året visade småtrista teknikföretaget att de har ambitioner att satsar på hållbarhetsfrågor i bredare bemärkelser. Med uppdraget att vidareutveckla bolagets tjänster och rekrytera så många skickliga miljö- och hållbarhetskonsulter som möjligt, lägger Blidholm grunden för att alla WSPs kunder under 2012 ska kunna förstå det inte så hemliga recept för lyckade hållbarhetssatsningar som Ikea gjorde under Blidholms tid; fokusera på pengarna.
 • Sara Damber, chef, Playing of Change @saradamber
  Även om kritiken mot att några av Playing for Change adepter är mera sociala än de är entreprenörer har de trots allt förmågan att skapa uppmärksamhet och därmed påverka debatten. Med grundmurat förtroende i Kinneviksfären tror vi dock att Damber får förtroende att driva affärerna i någon av portföljbolagen på ett mera hållbart sätt innan året är slut.
 • Jonas Pinzke, VD, The Good GuysNY!
  Kanske är det yoga-intresset som gör att helhetsperspektivet på hållbarhet kommer lätt för Pinzke? För även om han väger lätt i mediala sammanhang i jämförelse med flera kollegor väger han tungt i konkreta diskussioner, just för sin förmåga att se helheten och fokusera på det som är viktigt.
 • Göran Finnveden, vicerektor, KTH – NY!
  Efter ha varit på efterkälken satsar KTH stort på hållbarhet, med Finnveden som vicerektor med särskilt ansvar för området. Tegelhögen på KTH har börjat skimra i grönt när Finnveden ser över lokaler, lärare och läroplaner för att säkerställa att morgondagens företagsledare förstår både hoten och möjligheterna.
 • Claes Sjöberg, chefredaktör Miljörapporten – NY!
  Den oberoende miljötidningen har höjt både kvaliteten och frekvensen i sin bevakning och börjar på allvar kunna utmana IDG om att vara Sveriges bästa branschtidning inom miljö. Frågan är bara om Sverige är tillräckligt stort när Sjöberg letar efter fler företag att påverka under 2012?
 • Mark Brzezinski, USAs ambassadör i Sverige, USAs Utrikesdepartement – NY!
  President Obamas senaste tillskott till Hållbarhetssverige är en nyfiken diplomat som likt sin företrädare ser sin roll som facilitator snarare än filter. Med intresse för hållbarhetsfrågor och medveten om dragningskraften i den gyllene örnen på inbjudningskorten är Brzezinsky en påverkare som bidrar till möten som annars aldrig hade hänt.
 • Mikael Salo, chefredaktör, MiljöAktuellt @mrmikaelsalo
  Med mer analys och mindre uppdateringar om lagändringar har Salo sett till att Miljöaktuellt höjt sig ännu ett snäpp och när man drar nytta av IDGs kunnande om teknik och skriver om cleantech är det få som slår dem på fingrarna.
 • Carolina Sachs, Generalsekreterare, Antonia Ax:son Johnssons stiftelse för miljö och utveckling
  I en tid när familjen Ax:son Johnsons oförmåga att våga peka med hela handen i enlighet med sina utmärkta värderingar blir allt mer uppenbar i portföljbolagen står hoppet till Sachs. Som chef för koncernens interna tankesmedja kanske hon kan förmå företagsledningarna att förstå det ägarna inte fattat på riktigt; att hållbarhet inte handlar om moral, men mammon.
 • Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister, Arbetsmarknadsdepartementet
  Med sitt ständigt goda humör har Engström fokuserat på möjligheter snarare än problem när det gäller att se kraften i de som står utanför arbetsmarknaden. I år firar hon två år på posten och det är upp till bevis när det gäller att tackla ett av de stora samhällsproblemen i Sverige idag – ungdomsarbetslösheten. Oavsett vad hon gör kommer det påverka många.
 • Fredrik Ljungdahl, chef Sustainable Business Solutions, PwC
  Revisionsjätten är redan en av de största på hållbarhetsredovisningar men Frankes jobb är att se till att PwC ses som mer än siffernissar på hållbarhetsområdet utan tillåts påverka strategifrågor också.
 • Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, Socialdemokraterna – NY
  Med en bakgrund som både nationalekonom, statssekreterare och lärare på Handelshögskolan har Andersson precis det breda perspektiv som behövs för att föreslå lösningar som löser problem. Hennes prio 2012: Att försöka hitta blocköverskidande lösningar för att minska ungdomsarbetslösheten och plocka politiska poäng.
 • Johan Rockström, Professor i naturhushållning, chef för Stockholm Resilience Centre och Stockholm Environment Institute
  Även om Rockströms påverkan är störst i forskarvärlden har han fått finna sig i att bli näringslivets favorit i miljöfrågor. Trots att hans makt är begränsad är hans påverkan stor. För Rockström säger aldrig det näringslivet vill höra, men vad de borde höra.
 • Tommy Borglund, senior partner, Hallvarsson & Hallvarsson
  Efter fem år på H&H har Borglund byggt upp landets kunnigaste grupp konsulter när det gäller hållbarhetskommunikation. Med sin förmåga att balansera det kommersiella med nya akademiska insikter har Borglund en ständigt växande skara fans. Som ny krönikör i CSR i Praktiken lär den gruppen växa ännu mer 2012.
 • Leif Brodén, författare och vd, Södra
  Det finns två saker som förenar de många spretiga affärsområden ingår i Södra koncernen: de är innovativa och de utgår från skogsråvara. Trendkänslige Brodén tillhör de bolagstoppar som bäst förstår hur hållbarhet kommer påverka näringslivet. Han är hjärnan bakom strategin att bredda sig och den som bland annat sett till att Södra i år börjar sälja såväl träfibrer till H&M (ersätter bomull) som svartlut till Preem (blir biodiesel). För varje år påverkar han fler.
 • Mattias Iweborg & Anna Nilsdotter, VD respektive vVD, Enact @nilsdotter
  De leder knappast den roligaste hållbarhetskonsultlådan i stan, men kanske den mest robusta. Genom att sätta leverans före att vara lattjo har Iweborg och Nilsdotter de senaste åren attraherat fler kunder, fler medarbetare och fler öron som gärna låter sig påverkas och som uppskattar kopplingen till affären.
 • Emma Sjöström, grundare och konsult, Nuwa – NY!
  Som krönikör på CSR i Praktiken gjorde Sjöström snabbt sig ett namn som en av de intressantaste pennorna som kunde sätta utvecklingen i både Asien och på finansmarknaderna i nya perspektiv. Vid årsskiftet lämnade hon den tidigare Handelsforskaren sina uppdrag för att bli konsult i CSR-frågor. Om råden är hälften så vassa som analyserna i krönikorna bör kunderna stå på kö.
 • Johan Oljeqvist, vd, Fryshuset
  Sällan har en verksamhet haft ett mera missvisande namn. För med råvaror i form av människor från så många olika bakgrunder, kulturer och erfarenheter hade wokpannan varit ett lämpligare namn. Oljekvist har förfinat sin föregångares recept, gett det en modern kryddning, bjudit in fler och gjort det möjligt för fler att få smaka på en pyttipanna av idéer om hur Sverige kan bli ett bättre land.
 • Catherine Karagianni, Miljöchef, Telia
  Med tanke på att det finns få namn i IT-Sverige som förstår kopplingen mellan miljö och lönsamhet i samma utsträckning som Karagianni är det inte konstigt att hon fått flera tunga styrelseuppdrag i branschföreningar. Det konstiga är att hon inte får fler frågor att sitta i bolagsstyrelser i IT-Sverige. Men det tror vi förändras 2012.
 • Åsa Pettersson, ansvarig för Public Affärs, Vattenfall
  Energifrågor är komplexa, abstrakta och knasiga saker. Men de gör också att Petterssons förmåga att sätta saker i perspektiv, förklara dem så man förstår och påverka det som behövs som göras kommer till sin rätt och gör att ledningen lyssnar. I takt med att Petterssons energi blir alltmer känd gissar vi att hon kommer få flera nya jobberbjudanden under året.
 • Karl-Henrik Robert, grundare, Det Naturliga Steget
  Hållbarhetshistoriens viktigaste svensk har insett att man inte blir profet i sin egen stad, men fortsätter att göra oss stolta i många internationella sammanhang. De senaste åren har han ägnat sig åt att förfina definitionerna av systemvillkoren för hållbarhet och vi hoppas att få se de första resultaten av det under året.

Klicka här för att gå till plats 1-30 på listan. / Klicka här för att fortsätta till plats 61-100 på listan.

För att gå till huvudsidan för 100 påverkarna 2012, klicka här. Om du vill diskutera listan, kommentera nedan, i vår grupp på LinkedIn eller tagga ditt tweet med #100paverkare