Välj en sida

I vår kartläggning är det tydligt att de mest inflytelserika personerna är rådgivare – de ger sällan tydliga färdriktningar utan bidrar framförallt med en tydlig och objektiv karta av hur omvärlden förändras och varningar vilka områden som man ska undvika. Genom att tvinga företagen de rådger att själv välja väg bidrar de samtidigt till att företagen går med större självsäkerhet. Här är de fem kartritare svenska företag kommer lyssna mest på under 2011 för att säkerställa att man förstått omvärlden rätt.

1. Karl-Henrik Robert, grundare, Det Naturliga Steget
Hållbarhetshistoriens viktigaste svensk förblir märkligt osynlig här hemma, men fortsätter göra oss stolta på den internationella arenan, som rådgivare till multinationella företag och påverkar därmed indirekt stora delar av näringslivet som har dessa företag som riktmärken. Som nybliven Ashoka Fellow kan han bidra till ökad synlighet för samhällsentreprenörer, inte minst tack vare att Ashokas årliga toppmöte är förlagt till Stockholm i år.

2. Göran Persson, rådgivare, JKL (Ny)
Fri som fåglarna på någon av Sveaskogs domäner (där han är styrelseordförande), höjd över de politiska smådjurens tjattrande på marknivå, är vår förre statsminister äntligen i sitt rätta element. Hållbarhetsfrågornas långsiktiga natur passar Persson som gärna diskuterar dem med de som vill lyssna.

3. Carolina Sachs, Generalsekreterare, Antonia Ax:son Johnssons stiftelse för miljö och utveckling
Likt en fjäril har Antonia Ax:son Johnsons gråa stiftelse med larvigt pretentiösa mål förvandlats till en fjäril under Sachs ledning. Med överblick och känsligt öga pollinerar stiftelsen idag sfärens många bolag med kunskap om allt från modern transportlogistik till biomimik. Resultatet? Tusen hållbarhetsblommor slår snart ut i blom.

4. Christian Åberg, rådgivare (Ny)
Föregångare i omställningen från produktekonomi till tjänsteekonomi är turismnäringen och i den branschen har Västsverige seglat upp som en av de mest visionära regionerna i Europa. En stor orsak är Åberg som trots en massa tassande i kulisserna lyckats förbli en av Hållbarhetssveriges största doldisar. Twitter: @zurf

5. Mattias Iweborg och Anna Nilsdotter, vd och konsultchef, Enact (Ny)
Med strategin att vara trevligast, snällast och smartast har Enact seglat upp som hetaste hållbarhetskonsulterna i Sverige just nu. Som ansvariga för flera av Svenska Institutets ledarskapsprogram är det Iweborg och Nilsdotters vinnande attityd som står modell för utländska ledare som utbildas här ­– ett faktum vi ska vara stolta över. Twitter: @annanilsdotter

Om du vill följa snacket kring listan på Twitter, eller själv vill diskutera eller kommentera personerna på listan, använd hastaggen #100paverkare Klicka här för att läsa mer om de 100 personer vi förutspår påverkar företagens hållbarhetsarbete mest under 2011.