Välj en sida

Så sent som en månad sedan avfärdade administrationen ett förslag som uppmanade Obama att åter installera de solpaneler som president Jimmy Carter installerade på Vita Huset en gång i tiden och som president Ronald Reagan lät montera ned. Kanske medvetna om vilka signaler detta skickade har man dock tänkt om nu.

I ett uttalande beskrev miljöminister Steven Chu att de nya planerna var ett bevis på presidentens beslutsamhet att visa på USAs ledarskap inom solenergi och de jobb den här typen av satsningar kan skapa i landet, enligt New York Times. Bill McKibben, grundare av 350.org, och den som uppmanat presidenten att installera solceller är nöjd. I ett uttalande konstaterade han att det kan få lika stor symbolisk effekt som när presidenthustrun skapade en köksträdgård och började prata om vikten av riktig mat utan tillsatser.

Beslutet ska också ses i ljuset av hur företag kommunicerar sina planer. Även om det objektivt sätt inte gör någon större skillnad när Vita Huset installerar solceller och en soldriven varmvattenberedare på taket på 1600 Pensylvania Avenue, har det ett symbolvärde som är desto större. Det handlar om att praktisera som man lär, och symbolhandlingarna kan vara nog så viktiga som konkreta bevis och för att tillåta en fortsatt diskussion om hur man kan förverkliga stora visioner. Vi ser fram emot liknande installationer på såväl Sagerska Palatset som Miljödepartementet.